Često postavljana pitanja (FAQ)

Ako ne možete naći odgovor na svoje pitanje, molimo vas da nas kontaktirate

Crtični kod je slika koja se koristi za predstavljanje male količine informacija koje se mogu lako čitati pomoću čitača crtičnih kodova ili aplikacije mobitela. Crtični kodovi dolaze u mnogim oblicima i formama, no uglavnom se vide na maloprodajnim proizvodima za povlačenje cijena i podataka o proizvodu na blagajni. U tom slučaju, crtični kod je jednostavno 12 ili 13 znamenkasti broj kodiran kao slika. 
Sustav je stvoren u sedamdesetima 20 stoljeća (Georgeu Laureru), to je univerzalni sustav za praćenje stavki i cijena u sustavima zaliha diljem svijeta. Sada ga upotrebljavaju gotovo svi trgovci diljem svijeta i rade pod pretpostavkom da je svaki crtični kod dodijeljen samo jednom proizvodu, pa u bilo kojoj trgovini nije moguće da se crtični kôd nalazi na dva različita proizvoda. Taj sustav sadrži UPC-A brojeve i superset EAN-13 Brojeva.
Uprkos tome što isporučujemo veliki broj različitih crtičnih kodova za maloprodaju (UPC-A & EAN-13) i ostalih crtični kodova (uključujući QR kodove, Code 128/39, ITF-14 crtične kodove), najčešće isporučujemo EAN-13 maloprodajne crtične kodove. To su crtični  kodovi najčešće korišteni na svim maloprodajnim proizvodima izvan SAD – a (s izuzetkom knjige i magazini). Naši crtični kodovi dolaze iz istog sistema kao i ostali legalni ponuđaći barkod brojeva.
Kratki odgovor je ‘da’, ‘uglavnom’. – Velikoj većina trgovaca mnogo je lakše ako proizvodi koji ulaze u njihove trgovine imaju crtične kodove, mnogi trgovci traže crtične kodove. To znači da crtični kodovi otvaraju vrata trgovcima i omogućuju vam proširenje dostupnosti vašeg proizvoda. Ako prodajete svoj proizvod samo u svojoj trgovini i nemate namjeru prodavati ga drugdje, možete se odlučiti da ne upotrebljavate crtične kodove na svojim proizvodima. Također možete označiti sve proizvode koji cu vam na zalihama s brojevima crtičnih kodova koji nisu maloprodajni, što može biti jeftinije. To je zato što ako su proizvodi samo za vašu internu upotrebu, oni ne moraju biti dio “Barcoding sustava”.
– UPC-A crtični kodovi i EAN-13 crtični kodovi se koriste u maloprodaji u cijelom svijetu, međutim 12 znamenkasti UPC-A kodovi su najčešći u  SAD-u, dok su EAN-13 crtični kodovi najčešći u ostalim zemljama svijeta uključujući Hrvatsku. Što se tiče stvarnog kodiranja, ti crtični kodovi su vrlo slični, u stvari UPC-A crtični kod može biti kodiran kao EAN-13 crtični kod dodavanjem ‘0’ na prednju stranu. U tom slučaju slika ili traka crtičnog koda bit će potpuno jednaka boji UPC-a. Čitaći crtičnih kodova općenito mogu očitati obje vrste kodova lako, no preporučuje se ako vaš proizvod ide samo u SAD (ili uglavnom) da nabavite UPC-A crtični kod. Ako vaš proizvod prodaje u drugim zemljama, crtični kodovi EAN-13 su vam najbolji odabir.

Pogledajte stranicu  Razlike između UPC-A i EAN-13 crtičnih kodova za više informacija.

 Najbolja je praksa da nabavite različite crtične kodove za svaki proizvod ili varijaciju proizvoda. To je zato što trgovine koriste crtične kodove za dvije glavne svrhe:

1. Crtični kodovi se koriste za dobivanje cijene proizvoda prilikom skeniranja na naplati.

2. Crtični kodovi se koriste za praćenje zaliha i odlučivanje o naručivanju stavke (proizvoda).

To znači da ako trgovci koriste crtične kodove samo za opciju 1, možete izbjeći da imaju isti crtični kod za 2 varijacije proizvoda (npr. Različite boje istog proizvoda), no ako trgovac na malo koristi crtične kodove za opciju 2, onda će za svaku varijaciju proizvoda bit potrebna drugi crtični kod. Općenito trgovci preferiraju stvarati zalihe proizvoda koje mogu lako kontrolirati, i u svakom trenutku im znati stanje na skladištu. Neki trgovci na malo možda više ne žele stvarati zalihe ako moraju ručno računati koliko je preostalo proizvoda od svake veličine i pakiranja. Stoga se preporučuje da imate različite crtične kodove za svaku varijaciju proizvoda.

Jedine vrste maloprodajnih proizvoda koje ne koriste EAN-13 crtične kodove su Knjige i Magazini.

Svi ostali proizvodi koriste EAN-13 i UPC-A crtične kodove – Njih možete nabaviti  OVDJE.

 . Naši su crtični kodovi prihvaćeni u gotovo svim trgovinama diljem svijeta, ali postoji nekoliko iznimaka. Jedine trgovine koje ne prihvaćaju naše brojeve crtičnih kodova su “Super Cheap Retail Group” i “Woolworths Australia Central Branches” u Australiji, Walmart, Sam’s Club, Krogers, Fred Mayers, Macy’s & amp; JC Penney ‘u SAD-u i’ Super Retail Group i Foodstuffs Auckland i Wellington Branches [Samo prehrambeni proizvodi] ‘. Osim tih trgovina, prodali smo više od deset tisuća brojeva crtičnih kodova, a nikad nismo naišli na poteškoće u drugim trgovinama.

Također možemo organizirati nezavisno akreditirano verifikacijsko izvješće što znači da su naši crtični kodovi prihvaćeni u više maloprodajnih mjesta od bilo kojeg drugog dobavljača.

Za više informacija o prihvaćanju crtičnih kodova molimo vas da pogledate stranicu  Prihvaćanje crtičnih kodova.

 Ne, ne jamčimo ovo – Ne postoji tvrtka koja to može jamčiti. Trgovina može odrediti vlastite zahtjeve za crtične kodove, bez obzira na to ima li to smisla. Ovi zahtjevi također su podložni promjenama. Međutim, prodali smo tisuće crtičnih kodova širom svijeta i uvjereni smo da će pored navedenih trgovina kod kojih postoje ograničenja, sve ostale trgovine prihvatiti naše brojeve crtičnih kodova. Ako niste sigurni, slobodno nas kontaktirajte.
 Ako kupite 1 crtični broj, nećete dobiti prefiks tvrtke (to neće biti isporučeno s crtičnim kodom). Međutim, ako želite kupiti 10, 100, 1000 ili 10.000 crtičnih kodova od nas, možemo Vam dostaviti jedinstveni predbroj tvrtke. Duljina prefiksa tvrtke ovisit će o tome koliko je varijacija potrebna da bi se napravilo ukupno 13 znamenaka. Dakle, ako naručite 10 crtičnih kodova, predbroj vaše tvrtke bit će 1 znamenka dulje nego ako naručite 100.
  maloprodajni crtični kod je jedinstveni broj koji je kodiran kao slika. Kao takav ne sadrži informacije o tvrtki ili proizvodu koji je u njoj kodiran. Kada crtični kod ulazi u trgovine, podaci o proizvodu priloženi su uz crtični kodu u sustavu očitavanja (skeniranja) trgovine, tako da kada se očitava – crtični kôd povezuje računalo s pridruženim informacijama o proizvodu.
Naručiti crtične kodove možete OVDJE. EAN-13 crtični kodovi su prva moguća opcija. Tada također, možete odabrati i opciju  Registracije crtičnih kodova. Nakon što nastavite s odjavom, možete platiti kreditnom karticom svoje tvrtke (preko PayPal-a), ili direktnim prijenosom sredstava (iz ponude koju ćemo Vam poslati), na naš poslovni račun u banci u Hrvatskoj. Nakon što izvršite uplatu, poslat ćemo vam e-poštu vašeg crtičnog koda s slikama kao priloženim datotekama. Ako imate bilo kakvo dodatno pitanje u vezi plaćanja, molimo vas da nas kontaktirate. 
 Kada dobijete svoj crtični kod Crtični kod sa slikom možete ih jednostavno ugraditi u pakiranje (etiketu i/ili deklaraciju ili drugdje na proizvodu) ili ih tiskati na naljepnice. Možete promijeniti veličinu crtičnog koda prije nego što to učinite, ako želite, ali morate biti svjesni dimenzije crtičnog koda. Kada trgovac dobije vaš crtični kod i proizvod, učitat će crtični kôd u sustav i upisati informacije o proizvodu tako da se nakon skeniranja (očitanja) ove informacije o proizvodu automatski prikazuju.
Da, primjenjivi su na svjetskom tržištu. Možemo vam osigurati  EAN-13 crtične kodove (koji su u primjeni u cijelom svijetu) i UPC-A crtične kodove (za korištenje na tržištima SAD-a i Kanade).

Naši se crtični kodovi prodaju na svjetskom tržištu i već su prisutni u sljedećim zemljama: Australia, Bahrain, Belgium, Croatia, Brazil, Cambodia, Cameroon, Canada, Channel Islands, China, Cook Islands, Curacao, Croatia, Cyprus, Denmark, Dominican Republic, East Timor, England, Fiji, Finland, France, Germany, Ghana, Greece, Hong Kong,  India,  Ireland,  Israel,  Italy,  Jamaica,  Japan,  Jersey,  Kenya, Kiribati,  Kuwait,  Lebanon,  Lithuania,  Malaysia,  Malta,  Mauritius,  Mexico,  Mozambique,  Netherlands, New Caledonia, New Zealand, Norway, Papua New Guinea, Portugal, Rarotonga, Russia, Rwanda, Singapore, Scotland, Slovakia, Slovenia, South Africa, South Korea, Spain, Sultanate of Oman, riname, Switzerland, Taiwan, Thailand, Tonga, UAE, Uganda, UK, USA, Vanuatu, Wales, Zambia

Ovaj je popis podložan stalnim nadopunama, i molimo vas da nas  kontaktirate ako vaša zemlja nije na ovom popisu, da ga ažuriramo. Ili možda baš vi možete postati prvi kupac u vašoj zemlji.

Mi nudimo  crtične kodove prihvatljive cijene, koje plaćate samo jednom. Neke od naših prednosti:

1. Cjenovno povoljni crtični kodovi – 1 crtični kod počevši od 350 kn , sa sve manjom cijenom po kodu, ako kupujete u “paketima”.

2. Bez dodatnih troškova – crtični kodovi se prodaju jednokratno, tako da plaćate samo jednom (bez ikakvih dodatnih troškova neovisno o periodu korištenja, datumu ili bilo čemu drugom)

3. Slike crtičnih kodova- također pružamo slike visoke razlučivosti (600 dpi) crtičnog koda u 4 različita formata (Bitmap, eps, Tiff, Jpeg i PDF) za vašu praktičnost

4. Nema dodatnih troškova, kupite jednom i koristite dok god je Vaša tvrtka, obrt ili OPG aktivan.

5. Brza usluga – odmah ćete primiti svoje crtične kodove (ako naručujete crtični kod za maloprodaju) ili najduže u roku od 24 sata. Možemo ubrzati uslugu ako Vam je zaista potrebna hitna usluga. Razumijemo i takve situacije.

6. Možemo pružiti akreditirana izvješća i potvrde – možemo osigurati nezavisno akreditirana izvješća i potvrdu, što znači da su naši crtični kodovi prihvaćeni od više trgovina u svijetu od bilo kojeg drugog ponuđača na tržištu.

Molimo pročitajte ‘zašto kupiti kod nas?‘ za više informacija o ovoj temi. 

Da, jamčimo da se brojevi crtičnih kodova koji prodajemo nikad prije nisu prodavali ili upotrebljavali. Naši brojevi su jedinstveni i potječu iz Jedinstvenog kodnog sustava “Uniform Code Council” (sada GS1 SAD). Pružamo garancijske potvrde koje možete koristiti kao dokaz da posjedujete broj crtičnog koda. Imamo i pismeno jamstvo tvrtke od koje su ovi crtični kodovi i brojevi proizašli da su namijenjeni samo našoj prodaji. Nadalje, prije kupnje provjeravamo naše brojeve na nezakonitu upotrebu na internetu, tako da možete biti sigurni da ih u vrijeme prodaje nitko ne koristi ilegalno.
 Ne, jednom kada kupite crtični kod kod nas, oni su vaši zauvijek i slobodno ih koristite kako želite. Sve prednosti takve jedinstvene mogućnosti nabavke nudimo i prenosimo svojim kupcima.
U 1990-ima osnovan je GS1 u većini dijelova svijeta. Licencirali su svoje 13-znamenkaste brojeve crtičnih kodova svojim članovima (i kako smo pisali i ranije, naplaćivali su i članarinu i upisninu). Međutim, postojala je zasebna organizacija u SAD-u – Uniform Code Council (UCC) – koji je prodavao 12 znamenkaste brojeve crtičnih kodova svojim članovima za jednokratni trošak (nije bilo trajnih licencijskih naknada). UCC se uspješno natjecao s GS1. Njihovi 12 znamenki brojevi su zapravo podskup 13-znamenkasti sustava. Krajem 1990-ih, UCC se sjedinio (spojio) s GS1, postajući GS1-SAD. U sklopu ove promjene odlučili su početi naplaćivati ​​godišnju licencu za sve svoje članove, uključujući one koji su 1990-tih platili jednokratnu naknadu za brojeve crtičnih kodova . Naravno, mnogi od tih članova nisu bili zadovoljni novim godišnjim licencnim pristojbama, pa je tako njihova skupina završila u klasičnom sudskom postupku s GS1. Članovi su dobili parnicu na sudovima početkom 2000-ih, što je rezultiralo više milijunskom ($) nagodbom s GS1. Dodatna posljedica ovog sudskog spora je dokaz da su izvorni brojevi koje je UCC izdao u devedesetima izvan GS1 kontrole, pa stoga nije potrebna naknada za licencu. To su brojevi kupljeni od strane prodavača. Oni su “novi” brojevi, jer nikad nisu bili korišteni na maloprodajnom proizvodu i dio su GS1 sustava.
  Službena standardna veličina EAN-13 crtičnog koda je 37.3×25.9mm – To se može smanjiti na 80% veličine (oko 20x30mm) ili povećati do 200% veličine. Ovisno je o tome da li maloprodajno mjesto to prihvati, međutim, ako vam je potrebno Verifikacijsko Izvješće onda biste se trebali pridržavati standarda jer crtični kod inače možda neće proći provjeru. Uvijek je dobra ideja provesti skeniranje (očitavanje i provjeru) vašeg crtičnog koda prije nego što ga pošaljete u trgovine.

Molimo da pogledate Dimenzije crtičnih kodova za službeni standard. 

George Laurer izumio je 12-znamenkasti UPC-Barkod sustav kada je radio za IBM. On podržava prodajni sustav i poslovni model poput našeg i ne podržava način na koji je GS1 odlučio ograničiti (otežati) ulazak proizvođača na tržište naplaćivanjem visokih (i godišnjih) naknada.
Ne – ne postoji jedinstvena ažurna službena baza podataka za crtične kodove koji se registriraju (ni na nacionalnoj niti međunarodnoj razini).

Mi imamo u ponudi Registraciju crtičnih kodova – uslugu koja nudi niz prednosti. Molimo pročitajte ovdje za više informacija o toj usluzi. 

– International Barcodes Network (Međunarodna barkod mreža) formirana je kako bi se povećala dostupnost crtičnih kodova i informacija diljem svijeta. To čini tako da otvara i pomaže lokalne tvrtke, gdje lokalni stjecatelji licence, koji poznaju svoja lokalna tržišta, nude brojeve crtičnih kodova za razumnu cijenu bez upisnine, godišnje naknade i sl., te na materinjem jeziku kupca s lokalnom podrškom.
Da, moguće je tiskati crtični kod u boji osim crno-bijele, ali skalabilnost crtičnog koda ovisi o postojanju dobre razine kontrasta između pozadine i oznaka na crtičnom kodu. Dakle, svijetlo žuti crtični kôd na bijeloj pozadini ne bi dobro funkcionirao, dok bi se tamnoplavo bijelo polje moglo pravilno skenirati. Opet je dobra ideja napraviti probno skeniranje (očitavanje) prije ispisa na svim svojim proizvodima. 
– Za knjige se koriste ISBN crtični kodovi (International Standard Book Numbers). To znači da za nabaviti  ISBN crtični kod , prvo morate nabaviti ISBN broj. Informacije o načinu dobijanja  ISBN broja možete pronaći ovdje.
Časopisi koriste ISSN crtične kodove (međunarodni standardni serijski broj). Da bi se dobio jedan od njih, najprije se mora dobiti 8-znamenkasti ISSN broj, a to se može promijeniti u 13-znamenkasti crtični kod- ili razne druge stilove, uključujući 13 + 2 format za zasebna izdanja itd. Za informacije i kupnju ISSN-a brojeve ili crtične kodove, molimo pogledajte našu stranicu – Crtični kodovi za magazine (časopise).
– Globalni brojevi lokacija su jedinstveni brojevi koje neki trgovci koriste kao identifikator lokacije za dobavljače. Oni se mogu kupiti ovdje.

 

Ako imate bilo kakvo dodatno pitanje molimo vas da nas kontaktirate. Ako ste spremni za kupovinu svojih crtičnih kodova, to možete napraviti  ovdje.

Ili ovdje za CD crtične kodove, DVD crtične kodove, ISBN crtične kodove za knjige i ISSN crtične kodove za magazine (časopise).